Bezoek aan nieuwbouw biobased woning

Medio 2016 was ik in de gelegenheid om naar de Achterhoek af te reizen voor een bezoek aan het nieuwbouw van een biobased woning ontworpen door Jan Tijmes. De nieuwbouw van de biobased woning is letterlijk in zijn eigen achtertuin, Jan heeft al eerder zijn eigen duurzame woning gebouwd. Ook in die woning voel ik mij op mijn gemak, juist door de ronde vormen en de gebruikte materialen. Een heerlijke, groene omgeving om in te wonen, vlak nabij een bosrand en net buiten de kern van plaatsje Loenen.

Impressie van de eigen woning van Jan

 

 

Deze biobased woning bouwt men op een perceel van circa 7000 m2, start van de bouw was medio 2016. Binnen in de woning is men bezig met de afwerking en buiten zal het groene dak er pas eind februari / begin maart opkomen. Daarna zal Jan met de aankleding van buitenruimte beginnen, maar als het volledig gereed is, dan is het zeker een mooie invulling van het plaatje geworden.

Als Eco-Makelaar leg ik de focus telkens weer op materiaalgebruik, de toepassing en ook details. In het project van Jan is duidelijk, dat er een goede verstandhouding is tussen hem en de aannemer. Werken met biobased bouwmaterialen vergt wat meer aandacht voor details en het maken van keuzes, immers kan men de woning nog niet volledig van biobased materialen maken. Onder andere kelders en funderingen bouwt men nog traditioneel in beton.

Biobased staat voor gebruik van hernieuwbare materialen, materialen van biologische oorsprong, welke snel aangroeien en feitelijk onuitputtelijk zijn. Fossiele grondstoffen zijn eindig en doen er vaak duizenden jaren over. Mooie voorbeelden van biobased grondstoffen zijn hennep, stro en vlas, maar ook kurk. Bij kurk is met de aangroei vaak al 10 jaar gemoeid, hetzelfde geldt voor hout.

De Biobased woning die Jan nu heeft ontworpen krijgt een groen dak, op dit moment is de dakbedekking aangebracht, bestaande uit dakbedekking van natuurrubber. Isolatie van dakconstructie en muren geschiedt met vlaswol, wol gemaakt van vlas. Isolatiewaarde constructie ligt ruim boven de 6,0. Buitenmuren zijn afgewerkt met houten rabatdelen. Opzet is om de woning energieneutraal te krijgen, waarbij men ook gebruik wil gaan maken van aardwarmte en energieopwekking met zonnepanelen.

Zoals eerder aangegeven zijn de kelder en fundering van beton. Isolatie van de kelderwand is niet biobased, hiervoor kan men kiezen voor XPS-isolatie of bijv. foamglas. Aannemer heeft wel foamglas gebruikt als koudebrug onderbreking, welke men vaker hiervoor zou moeten gebruiken. Men gaat aan de slag met opvangen van regenwater en reinigt men straks water d.m.v. helofitenfilter.

Tijdens mijn bezoek kondigde Jan al aan, dat men begin dit jaar een televisieopname wil gaan maken, dus waarschijnlijk komen jullie deze woning nog een keer in het nieuws tegen. Ik weet nu al zeker, dat ik deze woning nog een keer zal aanschouwen, zodra het totaalplaatje gereed is.

Uiteraard heeft Eco-Makelaar binnen zijn netwerk nog wel meer mooie voorbeelden, ben o.a. ook betrokken als partner bij project Giel Peetershof / Peel en Maas. Voor dit project werk ik ook nog aan de ontwikkeling van een bouwsysteem van kalkhennepblokken.